ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΠΩ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΠΩ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ;
Πολλοί θεραπευόμενοί μου , με ρωτούν πολύ συχνά, γιατί να μπω σε μια θεραπευτική ομάδα; Αφού κάνω ατομική  θεραπεία ,δεν είναι καλύτερη;
Η απάντηση είναι ότι άλλη δουλειά γίνεται στην ατομική και άλλη στην ομαδική θεραπεία.
Η ομάδα είναι ένα συνονθύλευμα από ενέργειες που πηγάζει από τα μεμονομένα μέλη καθώς σχετίζονται και ενώνονται σ ένα σύστημα.
Στην ατομική ο θεραπευόμενος έχει μόνο έναν καθρέφτη, ενώ στην ομαδική έχει πολλούς και διαφορετικούς καθρέφτες!
Η ομάδα μπορεί να ικανοποιήσει την πιο βαθιά ανάγκη του ανθρώπου που είναι να ανήκει.
Στόχος της ομάδας τις περισσότερες φορές έστω και δευτερογενής  είναι να νιώσει το μέλος αποδοχή, να μάθει να συγκρούεται δημιουργικά, να  μάθει από τις διαφορές του με τους άλλους.Είναι το θερμοκήπιο για να ψάξουμε καινούργιες συμπεριφορές και στην ουσία για τον πραγματικό μας εαυτό.
Γιατί μαθαίνω=συνεπάγεται αλλαγή
Στην ομάδα, αναπαράγουμε και καθρεφτίζουμε την οικογένειά μας. Αυτήν που είχαμε ή αυτήν που θα θέλαμε να είχαμε. Για παράδειγμα βρίσκω την αδελφή μου και την συμπεριφορά της ή την αδελφή που θα ήθελα να είχα…αυτό λέγεται προβολή!
Ο συντονιστής συνήθως παίρνει τον ρόλο του καταλύτη, δηλαδή αντίστοιχα στην οικογένεια τον ρόλο του πατέρα ή της μητέρας…
Άρα, το να μπω σε μια ψυχοθεραπευτική ομάδα, σημαίνει έχω πολλούς ‘’καθρέφτες’’, πειραματίζομαι, μαθαίνω, έρχομαι σε επίγνωση, σχετίζομαι….ή με μία λέξη:ωριμάζω!
Οι ομάδες μπορεί να μην έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο και να δουλεύουν με το εδώ και τώρα ή να έχουν τίτλο και αυτό σημαίνει ότι τα μέλη ξεκινούν μ ένα κοινό θέμα.
Όπως και να έχει , όποιο είναι το θέμα του κάθε μέλους, σε όποια ομάδα και να πάει, αυτό θα αναδυθεί…